Cum se fac oalele din lut ?

Oalele din lut se fac DIN lut. Olarii stiu cum. Olaritul este o meserie extrem de veche. Toate civilizatiile ultimilor 2 000 de ani din Europa aveau specialisti in facerea oalelor. In schimbul harului lor, primeau de la comunitati cele necesare traiului de zi cu zi.  Stramosii nostri dacii, pe timpul lui Burebista practicau producerea oalelor necesare prin mijloace locale, gospodaresti. Mai tirziu aceasta activitate a fost preluata si la ei de mestesugari speciliazati…

Eu doar  folosesc oale de pamint. Nu cunosc indemanunt procesul de producere. Stiu numai ca exista dou tehnici majore. Cea europeana care foloseste roata olarului (o inventie celtica, daca nu ma insel) si cea amerindiadna care folosea matrite …

4 Responses to Cum se fac oalele din lut ?

  1. nelucraciun spune:

    Dacă-mi aduc bine aminte, dacii aveau două feluri de ceramică:
    - cea făcută în cadrul economiei casnice, modelată de mână, fără ajutorul roţii olarului, prost şi inegal arsă, în gropi
    - cea făcută la roată, de către profesionişti, arsă uniform, gri

    Cele două tipuri de ceramică au coexistat şi în perioada ocupaţiei romane şi ulterior, până către sfârşitul sec. al IV-lea d.c.

    Existau numeroase tipuri, oale-borcan, castroane, străchini, fructiere, strecurători şi mai ales celebrele “ceşti dacice” care s-au păstrat, ca formă, multe secole de-a rândul.

  2. geomarz spune:

    Multumesc pentru precizari. Eu imi aminteam de timpurile mai vechi cu vasele lucrate in gospodarii de fiecare dintre gospodinele care aveau nevoie de ceva. Ulterior au predominat, parca, vasele lucrate de specialisi cu roata olarului si arse mai bine. Se poate sa ma fi inselat.
    Dintre formele de vase specifice dacice stiu asa numita “ceasca dacica”, un fel de castronel tronconic… Care nu a fsot gasita la alte populatii…
    Tot apropos de oale.
    Tin minte ca la mine, la Visag, Baba ocrotea cu mare grija o olica oarecare. Din lut ars, evident, nesmaltuita careia ii zicea “ciupa”. Mai apoi, prietena mea, Marioara, mi-a explicat ca erau doua tipuri de vase destinate apei: ciupa si cirshiagu’. Carshiagu’ avea gitul ingust si, de obicei, in deschizatura lui era pus o sita de lut cu gauri mari. Ciupa era un vas cu gura mai larga decit a cirshiagului dar nu la fel de larga ca la oalele de gatit.
    Ciupa mi-a ramas in minte si pentru ca este un cuvint care ma duce cu gindul la “chiupurile” romane…

  3. delia spune:

    buna as vrea sa stiu cum pot sa fac oale ?

  4. geomarz spune:

    Este o procedura destul de complicata. Nu prea se poate explica numai prin vorbe.
    Se incepe cu alegerea pamintului. Care este bun si care nu.
    Pe urma sa alege sa fie curat.
    Pe urma sa amesteca cu apa in cantitate adecvata ca sa se obtina o pasta modelabila. Pe urma se modeleaza. Si la sfirsit se ard in cuptoare adecvate.
    Cel mai bine este sa te adresezi unor olari .
    Este o meserie ca oricare alta care se invata de la mesteri.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: