Cum se produce urda…

Acest post este raspuns la o intrebare pe care am gasit-o pe la mine, pe aici… Ea suna asa : “cum se fabrica urda de vaca”…

Nu stiu cum sa “fabrica”, stiu numai cum se face in conditiile de acasa, orice tip de urda.

Mai intii niste informatii.

Laptele este un lichid produs de niste glande speciale care functioneaza numai atita timp cit este necesar sa fie hranit un urmas (vitel, ied, miel, minz, dar si copil, pui de elefant, de ornitoring sau orice alt tip de pui de mamifer).

Mamifer este acel organism animal care naste pui vii

si-i hraneste cu lapte. Ambele conditii sint necesare.

Caci mai exista niste fiinte care nasc pui vii, dar nu-i hranesc cu lapte

cum ar fi unii pesti (rechinii, gupiile) si niste serpi din cite stiu eu…

Orice tip de lapte contine lipide, proteine si glucide. In functie de specie, concentratiile respectivelor componente variaza. Laptele de vaca contine mai multe proteine decit laptele matern dar mai putine glucide, de asemenea este si mai gras. De aceea atunci cind se hraneste un nou nascut cu lapte de vaca, el trebuie sa fie degresat si indulcit. Laptele de vaca este, la rindul lui, mai slab decit cel de oaie, iar aceste din urma este mai slab decit cel de femela de ren care contine pina la 60% grasime…

Proteinele din laptele de oaie si cel de vaca coaguleaza in doua moduri, daca nu chiar trei. Primul mod de coagulare se realizeaza prin insamintarea laptelui cu bacterii adecvate care duc la coagularea globala si obtinerea laptelui prins si a diferielor iaurturi. Al doilea mod este coagulare cu enzime specifice din produsul numit “cheag”. Dupa ce se incheaga laptele cu cheag, proteinele se separa prin strecurare si se obtine o parte comsistenta, casul,  si o parte lichida, zerul. In zerul rezultat din acest proces mai exista o cantitate redusa de un anumit tip de proteine care coaguleaza la temperaturi mari. Prin fierberea zerului acestuia se obtin niste flocoane proteice mari care se sepra de zerul final prin filtrare (strcurare). Acest ultim produs consistent este urda.

La tara se procedeaza atfel.

Mai inti se incheaga laptele cu cheag, se separa casul. Zerul rezultat se pune la fiert cu grija, la foc mic, dezlipndu-se de fundul vasului in permanenta cheagul proteic  care se formeaza, fara sa se sfarime cel de la suprafata. Dupa ce amestecul fierbe citeva minute iar zerul final este limpede, se opreste focul si se filtreaza din nou amestecul rezultat.

Laptele de vaca da putina urda. Cea mai bogata urda se obtine din laptele de oaie.

2 Responses to Cum se produce urda…

 1. vali spune:

  multumesc!

  • geomarz spune:

   Succes la prepararea urdei.
   Pentru ca s se obtina o cantitate relativ rezonabila, bunica mea fierbea cite 7-8 litri de zer de la laptele de oaie. Iesea cam 0,5 kg de urda.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: