Pestera Dimbovicioara si cea a Ursilor

Aici informatii utile despre interiorul pesterii.

Asa arata odata interiorul. Acum, probail numai in zonele inaccesibile publicului.

Alta imagine din interiorul pesterii.

Reamenajarea pesterii si asa cum arata acum portiunea care se viziteaza.

Pe scurt.

Am vizitat Cheile Dimbovicioarei si pestera cu aceealas nume. Pe o ploaie mocaneasca. Verdeata excesiva, dupa seceta bucuresteana. Dupa o scurta pauza datorata unei intreruperi de curent, am intrat condusi de o „ghida” de 11 ani care ne-a povestit cu cplimb o gramada de bazaconii, dintre care unele pur si simplu copilarii…

Cavitatile golite de mult de tot ce se pute rupe si transporta. Numai citeva coloane si”basoreliefurile” peretilor ramase pe loc. Tot ce a fost fragil si mirific, a disparut. Din tutrutii raniti de stlactite continua sa picure apa regeneratoare, regenrind minuscule concretiuni noi peste ranile hidoase ale indolentei umane.

Nicu Pop o vizitase cu trei decenii inainte. Podeaua, spunea el, era plina de concretiuni. Acolo unde acom se vede numai namol batatorit.

Chiar si asa, merita sa fie vazuta.

Mai inainte de cheile Dimbovicioarei am dat de cele ale Dimbovitei in care am reusit sa identificam Pestera Ursilor (cunoscuta si dprept Pestera Coltul surpat). Pe malul drept al riului, imediat inainte de terminarea defileului. Niste trepte abruple, inguste, neintretinute te duc intr-o caverna umeda, intunecoasa care se continua cu niste galerii, din fericire neiluminata si neprimitoare. Inauntru, se spune, o colonie de lilieci. Nu i-am vazut.

Pe internet am gasit niste imagini spectaculoase cu stalactite si stalacmite de la intrarea pesterii, acum, disparute aici.

Chiar si numai atit, merita vazuta.

In ambele pesteri au fost identificate fosile de urs al cavernelor.

Cu acelasi nume, mai exista doua pesteri, una localizata in judetul Cluj si vestita pentru identificarea acolo a unor urme de cult al ursului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: