LHC,Tevatronul si gaurile negre.

LHC stim cine este: cel mai mare accelerator de particule din lume si apartine Europei. Tevatronul este urmatorul ca marime si mai veci cu vreo 25 -30 de ani (1983) si apartine SUA.

Nici Tevatronul nu si-a spus ultimul cuvint.

Recent, la „Zilele LHC” s-au facut publice studii efectuate la Tevatron in legatura cu bosonii Higgs, si alte particule subatomice.

Toate acestea fac parte din teoria modelului standard (SM) al atomului in care se accepta o serie particule subatomice   repartizate in doua mari categorii: particule si antiparticule.

Dinte antiparticule exista cu siguranta antielectronii si antiprotonii (caci, doar am invatat la liceu perin una mie nouasute toamna). De la antiprotoni a plecat si isteria recenta declansata o data cu primele incercari de punere in functie a LHC cind si in lumea blogistica romaneasca s-a facut mare tevatura cu gauriel negre care vor devora Terra.

Daca se ciocneste o praticula cu o antiparticula se genereaza o microgaura neagra. Gaura neagra este un ceva in care materia dispare. Nu stiu eu ce face o gaura neagra se cresca sau nu, dar teama era ca respectivele microgauri s-ar apuca sa cresaca si vor inghiti Pamintul in citeva fractiuni de secunda.

Pentru cine vrea sa stie mai multe  despre noile ispravi ale Tevatronului (si intelege ceva din graficele cu pricina)  informatii aici.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: