Astazi este ziua…

Astazi, Adrian Paunescu pleaca pentru totdeauna dintre noi. Se duce intr-un modest mormint de la picioarele lui Eminescu, alaturi de Nicolae Labis, Marin Preda, Zaharia Stancu, Eugen Barbu, Nichita Stanescu, George Calinescu… 

O multime de oameni l-au vizitat si-l conduc pe ultimul drum. O mare de flori. La Ateneul Roman, acolo unde mai zilele trecute nu se dorea sa jaunga, si-a dormit ultima noapte de pa pamint. De acolo au venit sa-l ia preotii in sobor invesmintati cu mare fast si inarmati cu intransigenta. Se ceruse, de catre fiica, sa mai fie pasuit pina aveau sa-si ia ramas bun toti cei veniti acolo.  

La una dintre tleviziuni, Nicu Kovaci a promis ca va incerca sa continuie cenaclul Flacara, el Nicu Kovaci, fiind unul dintre membrii initiali ai cenaclului. Cera sustinere. Cu siguranta o va avea, dar nu din partea potentatilot vremi, ci din partea celor de rind, pe cre va trebui sa stie sa-i gaseasca si carora sa stie sa le accepte ajutorul.

Spunea ceva despre tinerii debusolati ai acestei tari. Si mare dreptate avea. Tara si poporul aceste au nevoie de o personalitate ca cea a lui Adrian Paunescu. Daca amintirea lui va reusi sa readune tineretul intr-o miscare pro-romaneasca va fi o mare realizare a acestor ani.

Si pentru ca mi-a cazut privirea pe lista de categorii a acestui blog, mi-am amintit. Nu Herta Muller trabuia sa fie laureata pentru literatura, ci Adrian Paunescu. Diatnata dintre ei este incomensurabila (in favoarea lu Paunescu, evident). Dar, asa este, viata, nedreapta. Paunescu nu face parte din poprul care trebuie si nici nu fusese fiul cui trebuia.

Reclame

5 Responses to Astazi este ziua…

 1. Aici chiar nu aveţi dreptate. Câţi scriitori, colaboratori ai unui regim totalitar,cunoaşteţi că au primit Premiul Nobel pentru literatură ?
  Sper să acceptaţi argumentele şi să nu fiţi precum prietene de-ale mele care, mai aveau un pic şi-l declarau sfânt pe Adrian Păunescu, şi asta datorită nostalgiei.

 2. geomarz spune:

  Nu cred ca talentul literar poate fi pus in balanta cu atitudinea politica. Literatura este una, politica este alta.
  Dumeavoastra considerati ca vreunul dintre pemiile acelea decenate pentru literatura au fost independente de politica ? Cu cit o tara este mai putenica politic, cu atit ii curg premiile Nobel de toate categoriile.
  Si nu discutam aici sanctitatea sa insanctitatea lui AP ci capacitatea lui de a crea si calitatea creatiei lui.

 3. Premiile Nobel pentru literatură sunt date mai de fiecare dată şi politic. Am citit destule cărţi premiate şi a trebuit să recunosc că îşi meritau recunoaşterea internaţională.
  Cele premiate au un puternic umanism.
  Nu am reuşit să cumpăr cărţi de ale H.M. dar sunt convinsă că au militat ele pentru ceva.
  După ce am să le citesc o să vă spun şi părerea mea.
  În ceea ce priveşte privilegiile de care a beneficiat Adrian Păunescu nu trebuie să vă supăraţi.

  Dar, de morţi nu mai de bine.

 4. M-am gândit mult şi dacă cineva, un scriitor român ar merita să primească premiul Nobel pentru literatură, acesta ar trebui să fie Panait Istrati.

  A avut marele merit de a denunţa minciuna comunistă.
  ,, În 1929 a călătorit din nou în Rusia sovietică. Voiajul său în Rusia a fost sursa de inspirație a operei Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus (tradusă în limba engleză sub titlul The Confession of a Loser) în care denunță abuzurile regimului comunist. Una din remarcile sale celebre la adresa regimului sovietic și a omletei proverbiale: „Văd ouăle sparte, dar unde este omleta?”. Antologia Vers l’autre flamme cuprinde nu doar textul Spovedania unui învins a lui Istrati, ci și alte scrieri căci Victor Serge este, de pildă, un alt autor. Publicarea cărții va provoca izolarea scriitorului, acesta fiind abandonat de prietenii săi de ideologie socialistă (unii din prietenii săi comuniști considerându-l fascist).,,

  După zeci şi zeci de ani a ieşit la iveală ceea ce el a înţeles primul. Minciuna comunistă.

  El da, cu prisosinţă ar merita să fie recompensat măcar post-mortem.

 5. geomarz spune:

  Bun. Vad ca continuati sa justificati premiul pentru literatura prin prisma demascarii comunicmului.
  Continui sa cred ca atitudinea pro sau anti comunista nu are nimic in comun cu literatura.
  HM i s-a dat premiu strict POLITIC si atit. As prefera sa nu mai aud niciodata de aceasta fiinta. Cel mult voi citi citeva pgaini din ce a publicat in vreo librarie. Dar n-am intrat intr-una de cel putin 6 luni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: