Intretinerea oalei de lut

In urma cu mai multi ani am incercat sa acresc lapte in oala de lut. Lapte adevarat de la vaca adevarata. Primele tentative au fost incununate de succesul binemerit. Din nefericire dupa vreo patru cinci utilizari am constatat ca laptele nu mai avea aceleasi caracteristici. Ce mai la deal si la vale, de imputea de-a dreptul. Atunci m-am interesat si am aflat ca dupa citeva utilizari este bine sa se opareasca oala, adica sa se fiarba in apa si eventuala sa se lase cu apa fierbinte in ea in care s-a adaugat o crenguta de boz. Am facut si asa si asa. Si numai fiarta si cu cite o crenguta de boz in ea. Se regenereaza.

Am facut si prostia ca oala acoasa din frigider  sa o spal direct cu apa fierbinte. Evident ca s-a spart. Asa ca, atentie, nu pueti apa fiebinte intr-o oala de lut rece. Si nici nu introduceti oala in cuptorul incins. Nu se pune nici direct pe flacara aragazului. Se pune numai pe tabala iar focul nu se da de la incput tare. Biata oala are sa crape.

Totul are o explicatie.

Oala de pamint este poroasa. In porii acestia, oricit de bine ar fi spalata se aciuiaza colonii de diversi germeni care fac altceva decit dorim noi. De aceea, daca oala se foloseste pentru acrit lapte, dupa trei patru utilizari este bine sa fie oparita.

De asemenea, lutul NU este bun conducator de caldura. Daca este expus la variatii brutale de temperatura se dialta inegal iar vasul se sparge.

Anunțuri

8 răspunsuri la Intretinerea oalei de lut

  1. boieru spune:

    Buna ziua,
    Mi-am cumparat si eu o oala de lut nezmaltuita, sau vas roman, cum i se mai zice.
    Am pus-o la inmuiat in apa rece, dupa care sotia a vrut sa faca o friptura, insa dupa cca.1 ora scotea un miros greu si fum.Am scos friptura din vas si am pregatit-o in alt vas.Am crezut ca nu stim noi sa o folosim si am pus-o deoparte.
    Astazi am vrut sa o testez din nou, dar fara a prepara ceva, asa ca am pus-o din nou la inmuiat cca. 45 min. dupa care am introdus-o in cuptor fara nimic in ea, cu capacul pus.Am facut asta in speranta ca daca o incalzesc mai mult poate dispare mirosul.Toate bune, dar cand s-a incalzit suficient a scos un fum inecacios si urat mirositor(scuza-ma, ca de hoit)de a trebuit sa tin geamul deschis toata ziua.
    Nu stiu de ce produce mereu acel fum si miros urat, mentionez ca am pastrat-o in conditii foarte bune, fara mucegai, pete de mancare sau ceva suspect.
    Banuiesc ori ca vasul nu a fost suficient copt in cuptor atunci cand a fost produs, ori olarul(am luat-o de pe piata de la niste olari din Covasna, cu carticica de retete, ambalata exact cum am vazut pe net) a folosit un lut amestecat cu vreo substanta.
    Sugestii va rog, daca se poate!

  2. geomarz spune:

    Nu sint specialista in oale de lut. Stiu numai ce am vazut acasa in copilarie. Pe atunci se foloseau oale nesmaltuite. Dar de indata ce a putu, bunica mea a cumparat numai oale smaltuite. Oalele nesmaltuite sint poroase. Unele dintre ele nici nu tin apa. Se scurge apa din ele. Nu se mai fac cum se faceu pe vremuri.
    Cele smaltuite sint mai bine lucrate. Eu am folosit numai din acestea. Vreo patru cinci in viata mea. Nu am avut probleme cu ele. In afara de faptul ca le-am cam spart.
    Poate ar fi bine sa fierbeti oala in apa sa vedeti ce sa intimpla. Cind era mama mea mica, ele fierbeau oalele in solutie de sapun sau soda caustica la inceputul fiecarui post. Era o modalitate de curatare si de sterilizare…

  3. gigi spune:

    se curata usor, dar tinut la foc mare in cuptor un pui, o ora cu capac, o ora fara si apoi putin in tigaie tot nu s-a pregatit bine, ceva ciudat s-a intamplat…

    • geomarz spune:

      Draga vizitatorule,
      Limba de mai sus este, cumva, romana?
      Iata, in traducere, ce am inteles eu.
      Ca se cureti oala de lut initial sau dupa mai multe folosiri, o pui cu capac in cuptor pentru doua ore. Prima ora cu capac si a doua fara.
      Ce stiu eu, este ca in porii lutului se depun reziduuri din alimentele care se prepara. De aceea, acele reziduuri trebuie indepartate. Ele, de obicei, NU se indeparteaza numai prin spalare obisnuita. Dara daca oala se fierbe in solutie de apun sau solutie de soda caustica, cu siguranta se va curata. Este obligatoriu sa se limpezeasca (clateasca) cu multa apa.
      O alta posibilitate, mai ales pentru oalele in care s-a lasat lapte la prins, este fierberea oalei cu apa in care s-a pus o ramura de boz (o balarie cu multe alcalii in ea).

  4. carmen cojocariu spune:

    Mi s-a crapat oala de lut …..ce pot sa fac?

    • geomarz spune:

      Imi pare rau,
      Nu se poate face nimic… decit sa se cumpere alta! Sint o gramada peste tot, in toate pietile. Daca nu gasiti prin piata din apropierea domniei voastre, in Piata OBOR sint cu siguranta!

  5. Alina spune:

    Te rog din suflet imi spui si mie procedeul cum oparesti oale de lut? Am doua ce scot un miros groaznic si le tin de … Bibelou in bucatarie, cu toate ca ma incanta lapte acru in ultica si sarmalele in oala de lut!

  6. geomarz spune:

    In oala la temperatura camerei se toarna apa fiarta, se acopera si se lasa sa se raceasca. Se repeta operatiunea de doua trei ori. Este si mai bine daca in apa fiarta din oala se lasa o greanga de boz. Atunci se lasa de la o zi la alta.
    Pe urma se spala normal.
    Oalele de lut se pot fierbe in solutie de soda caustica ca orice alte oale. Chiar nu le strica deloc.
    Boz https://ro.wikipedia.org/wiki/Boz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: