La vremea asta in Visag…

La vremea asta in Visag se taie porcii.

Dupa vechiul obicei al locului, in fiecare an se taie un porc doi care se prepara cu grija pentru un an intreg. Banatenii sint oamensi chibzuiti ar spune unii, sau cam carpanosi ar spune altii. Cert este ca un porc, de obicei este destinat unui an intreg. Nu se arunca nimic din el. Untura se topeste si se foloseste o parte pnetru a conserva carnea macra si cirnatii iar alta pentru gatit pe tot parcursul anului.

Acum se gateste mult cu ulei cumparat, dar mai demult, uleiul era putin: 10-15 litri pe an. Din floarea soarelui si din seminte de ludaie (dovleac). In general uleiul era rezervat fasolei, mai ales cea batuta. Se facea prajeala care decora pe deasupra castroanele cu fasole rece… In rest, se gatea cu untura. Poate de aceea modul de a muri al visaganilor era accidentul vascular cerebral. Mai mereu auzeai de cineva care a sloguit si in citeva zile era mort. Asa a  murit Baba Nia lu’ Zbaganu,vecina noastra de catre Savu. Intr-o zi am auzit ca a sloguit si dupa vreo trei a murit de-a binelea. Traducind in termeni medicali a fost un acceident vascular hemoragic cu evolutie clasica. Tot asa s-a intimplat si cu Marie Smada, mama lu’ Ilie Smada, neam cu noi cam indepartat, cea de vocea careia eram indragostita in copilarie. Nu am mai auzit niciodata in viata o vocea cu o asemenea tonalitate si atit de melodioasa… Era atit de putenica incit se auzea de la biserica baptista cind cinta la adunare. Imi placea sa o ascult. Ca si cum ar fi cintat special pentru mine…

Da, la Visag s-au taiat porci. Mi-a pus si mie Marioara ceva din toate… ca o revenire la timpurile copilariei…

Anunțuri

2 Responses to La vremea asta in Visag…

  1. nelucraciun spune:

    Chiar şi acum, în Banat se mai taie porci. Hrana pentru un an de zile, cum se spunea. Când nu prea erau bani şi când, oricum, nu prea aveai de unde cumpăra, la sate, carne proaspătă.

  2. geomarz spune:

    Peste tot in lume, unde sint romani, se taie porc, daca se poate. Am un var in Italia. Are o cunostinta, tot roman, care lucreaza la o ferma de porci. De Craciun isi fac de cap. Taie porcul asa cum faceau acasa si-l prepara la fel.
    In Banat, dupa cum stiu eu, se pastreaza traditia. La Visag, cu siguranta. Si la Firliug si chiar la Lugoj.
    Numai bine, Domnule Nelu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: