Tot amintiri…

La iceputul secolului 20, la mine acasa, in Visag, nu existau chibrite.

Focul se aprindea de catre stiutori cu amnar si cremene. Nestiutorii, mai ales nesiutoarele, il pastrau de la un moment la altul al timpului „invalit”.  Ce insemna asta. Dupa ce femeia nu mai avea nevoie de foc, lasa sa se stinga flacara iar jarul il invelea in cenusa. Cind avea nevoie de foc, scotea jarul din cenusa, punea deasupra ce trebuia si aprindea focul din nou.

In Banat, lumea folosea tulei si bete dela floarea soarelui pentru focul cu flacara deschisa si diferite esente de lemn tare pentru pastrarea jarului.  Focul se facea in cuptoare de pamint batut care pastrau foarte bine caldura.

In Regat, cel putin ls Ciorasti, cuptoarele care incalzeau camerele iarna se alimentau dinafara casei. Ca material combustibil se foloseau mai ales paiele. Lemne nu prea erau. Caci in zona nu mai existau paduri. Vechii codrii disparusera de mult.

Totusi, oamenii traiau si se incalzeau fara sa consume nici lemne si nici combustibili fosili. Adica, duceau o viata cit se poate de eclolgica…

Amnarul era o bucata de metal. Cremenea, era o bucata dura de roca. Tin minte ca, in copilaria noastra, unul dintre mosii Visagului care nu folosisera in viata lor chibrite, ne-a cadorisit cu un amnar di o bucata de cremene. Numai ca scinteile rezultate din lovituri, trebuiau prinse intr-un anume mod in niste iasca preparata, de asemenea, intr-un mod spcial. Mosul cu pricina nu ne/a dat si  iasca si nici nu ne/a invatat cum sa o preparam. Ca urmare, nu am folosit niciodata amnarul si cremenea cu folos. Nici nu stiu daca am reusit vreodata sa scoatem vreo scinteie vizibila, chiar sa fara iasca…

Iata o tehnologie pierduta pentru totdeauna de traitorii vremurilor modarne.

In schimb, in curind, o sa beneficiem de ziula lui Valnetin, in loc de Dragobete…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: