Dupa 20 de ani…

1945-1965

Deja, lucrurile se asezasera. Incepuse electrificarea Romaniei. Agricultura producea suficient petnru a hrani intreaga populatie si pentru export. Industria se dezvolta. Se construia peste tot. In primul rind s-au construit drumuri (aproape toate soselele pe care circulam acum) si cai ferate (o parte dintre ele au disparut, deja). S-au cosntruit sau incepusera se se construiasca actualele cartiere ale Bucurestiului dar si ale tuturor oraselor romanesti. La sate se construia in draci. Mai toate casele se renovau si se imbunatateau…

Armata sovietica fusese obligata sa se retraga. Intr-un material oarecare din CAER Romaniei i se destinase o soarta eminamente agricola. Ca urmare conducerea tarii de la vremea aceea a protestat si a cerut retragerea ocupatiei sovietice.
Sfidind destinul agricol hrazit, Romania se industrializa: industrie usoara, industrie grea, MINERIT. Romania avea sa devina una dintre producatoarele cele mai performante de material de foraj din lume. La adincimi de zeci de mii de metri. Tot ce se mostenise de dinaite de 44 prospera.

Mergeai pe strada si erai mindru ca esti roman… Si erai linistit in ceea ce priveste viitorul. Trebuia  numai sa muncesti. Viitorul era asigurat. Leul era stabil. Se puteau face rate pentru lucrurile mari, cele mici se cumprau numai din economii. Casele se dadeau de la intreprinderi. Se facea cerere si se astepta, dar se primeau…

Sau, poate, asa se vedea de la mine…

1989-2009

Lucrurile merg din rau in mai rau.

Economia romaneasca NU mai exista (nici industrie nici agricultura). Privatii, in marea lor majoritate, au dat tunuri si atit. Cuvintul „democratie” a fost compromis de politicieni verosi si inculti.

Conducera tarii a fost preluata de un chiombaliu de la ceva care se numeste FMI.

Intreprinderile construite in cei 45 de ani anteriori  au disparut fara urma. Elctroputere Craiova este o amintire, Semanatoarea Bucuresti de asemenea, IOR, Mecanica Fina, Fabrica de mobila Pipera, Tractorul Brasov, Intreprinderea de Autobuze, Rulmentul, IMGB si multe, multe altele…Furnalul de oteluri speciale de la Tirgoviste…

Cel putin jumatate din paminturile cultivabile sint pirloaga.  Cam 2/3 dintre ele sint deja cumparate de straini. Iar un intelept supranumit si Piticul, consilier pe la ministerul Agriculturii sustine ca nimeni nu poate pleca cu pamintul din R. Oarea acest „domn” (era cit pe ce sa scriu „imbecil” dar m-am abtinut) are in cap rumegus ? Procesul de plestinizare a R este in plin avint. Iar romanii maninca hrana scumpa si de proasta calitate din import.

Padurile au disparut din peisaj paralel cu transformare unor tari arabe desertice in mari exportatoare de lemn.

Marile zacaminte aurifere si de metale rare (atit de necesare acutalei industrii IT) au fsot date pe de-a moaca unor consortii straine, la fel si ptrolul si gazele.

Viitorul este nesigur la orice nivel. Populatia majoritara este saracita si traieste la nivel de subzistenta.  Cei citeva sute de mii de imbuibati din fruntea bucatelor (columbeni, becali, nastasi, tiriaci, patricii, etc. ) nici nu mai conteaza la nivel populational.

Mass media este plina numai de imbecili fara scrupule si minte: Mos Irinel se cearta cu juna sa consoarta prin intermediul intregii lumi TV. Apar VIP-uri de talia unui fotbalist toxicoman si a unor babe nebune creatoare de moda… Scolile abia daca mai supravietuiec. Copiii pot spera la o viata oarecare NUMAI daca se trag din familii instarite…

Citeva milioane de romani au parasit deja tara petnru a slugari, cei mai multi dintre ei, prin tari starine. Tiganii sint emblematici pentru aceasta tara prin ispravi ca: mincatul de lebede, furtul din buzunare, cersit in lumea libera a capitalismului occidental. La noi vin arabi si chinezi care-si fac legile lor.

Sau, poate, asa se vede numai de la mine…

Reclame

15 Responses to Dupa 20 de ani…

 1. nelucraciun spune:

  Hai să vă spun ceva. Comuniştii au vrut clasă muncitoare care să crească, să crească, să o ducă bine. Şi au realizat asta. Rapid, dar nu firesc. Au luat de la unii şi au pompat pe seama clasei muncitoare şi a tovarăşilor de drum. Au luat, într-o primă etapă, de la clasele exploatatoare: moşieri, burghezi, capitalişti. Când s-a gătat, au trecut la nenorocirea ţărănimii: sistem dur de cote, puşcărie, deportare, colectiv. Când s-a gătat şi aici, clasa muncitoare crescând exagerat, iar ţărănimea îmbătrânind, a intervenit criza care a evoluat până în 1989. A intervenit revoluţia, apoi contrarevoluţia, care a învins în ianuarie 1990. Contrarevoluţia a fost făcută de persoane din structurile ceauşiste, în alianţă cu hoţii. Ăştia au nenorocit ţara.

 2. geomarz spune:

  Indiferent cine a nenorocit Tara, vremurile acestea sint vremuri de grea cumpana a poporului roman. Asta am vrut sa spun.
  Jaful care se face si s-a facut in ultimii 20 de ani nu are egal in istoria romaneasca.

   • geomarz spune:

    Am fost la aceasta adresa, doar ca nu am priceput prea multe. Intreaga statistica mi se pare falsa. Orcum ciferle de dupa 89 mi se par falsificate grosolan.
    Se vorbeste in 2010 de PRODUCTIE industriala si agricola… Unde !!!!
    Unde se produce daca nu mai exista intreprinderi si exploatari agricole? Si la ce foloseste productia daca profitul merge in afara tarii !!!
    Productia aia nu ne mai priveste pe noi! Chiar daca se mai produce pe ici pe colo, lucratorul este platit la minimum si nici atunci constant. Strainii uita sa-si plateasca muncitorii de cite ori au ocazia, chiar daca acestia produc ceva.
    O prietena de-a mea are un sot care este angajat al unui italian care produce niste utilaje in Romania. Productie exista, se vinde in afara dar banii pentru salarii (si toate cheltuieleile din tara) nu sint virata decit arar si la mari insistente…

 3. nelucraciun spune:

  1. De aproape doua decenii am iesit din economia de stat. Am avut patroni romani, dar si de alte natii, inclusiv un italian. Am avut restante salariale numai la un roman, pentru care am lucrat un an. Niciodata, nici macar o singura zi, la ceilalti. Nu contest cazul particular pe care il relatati, dar experienta mea spune altceva!
  2. Spuneti ca profitul corporatiilor merge in afara tarii. Partial adevarat, dar e normal sa mearga. Oamenii astia au investit, au adus bani in Romania, nu ca sa ne dea noua locuri de munca, ci ca sa obtina profit! Pana la profit, cumpara materiale de constructii (din tara), platesc constructori (din tara), platesc taxe si impozite (statului roman). Cand fabrica e gata cumpara materie prima (din pacate doar partial din tara), platesc salarii (in tara), toate contributiile aferente salariilor (in tara), platesc energie si tot felul de utilitati (in tara), taxe si impozite aferente productiei (in tara, din pacate la acest capitol stiu sa se eschiveze, partial, o parte din profit il reinvestesc, de asemenea capitalul circulant. Cred ca nu trebuie sa spuneti ca pe noi nu ne priveste productia lor! Inclusiv sistemul sanitar traieste, partial, pe seama muncii romanilor din firmele cu capital strain. In plus au introdus o organizare a muncii ca la ei acasa, o dotare tehnica asemanatoare sau o treapta mai jos decat la ei acasa, in oricecaz superioara ramasitelor industriei socialiste! Astea au dus la cresterea productivitatii muncii de doua ori fata de 1989, astazi cu jumatate din muncitorii industriali care erau ocupati in industria din 1989, se produce tot atata! Numai ca nu se realizeaza produse finite care sa se redistribuie intre fabricile si uzinele ceausiste, se produc mai ales componente care alimenteaza industria profilata pe asamblare din Europa. Dar se fac si produse finite – vezi exemplul cel mai evident, Dacia, 7% din produc’ia industriala a tarii. Pe vremea lui Ceausescu, patru uzine de automobile, la care sa le adaugam pe cele de camioane, autobuze, tractoare, combine, nu produceau impreuna atatea unitati! Si era fericire cand o mica parte dintre acestea se vindeau, in pierdere, la export. Priviti in jur, mereu se nasc (este adevarat ca mai si mor) noi capacitati de productie!
  Iar industria cu capital romanesc, cata mai este, trebuie, vrand-nevrand, sa adopte regulile lor de productivitate, calitate, competitivitate. Altfel ar muri!
  Iata, pe scurt, pentru ca nu imi permit acum sa scriu un articol in serial, de ce avem acum aceeasi productie industriala ca in 1989, obtinuta cu jumatate din oameni.
  Baiul cel mare nu e asta! Baiul cel mare este ca de ce nu avem o productie de 5 – 6 – 8 – 10 ori mai mare decat in 1989, obtinuta cu dublul fortei de munca utilizat atunci.
  Despre agricultura nu ma bag, vedem cu totii ce se intampla. Dar vedem cum este risipit un potential urias, pentru ca productie totusi se obtine, pe suprafete relativ mici, utilizand tehnologii f. productive. Ati vazut ferme de porci deservite de instalatii automatizate si doar de o mana de oameni? Eu am vazut! Sunt sute de hale in vestul tarii. Cate patru sau cate opt, intre ogoare, departe de locuintele oamenilor!Dar multe sunt si in alte parti de tara.
  Comertul. Acesta s-a dezvoltat teribil. Este specific societatii de consum. Genereaza si el PIB. Mult.
  Serviciile. Se spune ca viitorul este al lor. In conditiile in care industria e tot mai automatizata!
  Tara arata ca dupa razboi. Ruine. Salbaticie. Dar e presarata de nuclee de economie care, impreuna, produc cam cat mastodontul ceausist in 1989. Problema este ca s-au pierdut 20 de ani de dezvoltare din cauza contrarevolutiei care nu s-a incheiat nici astazi. Doua decenii in care puteam fi departe, nu doar in punctul in care ne-a lasat Ceausescu. Sanatate buna1

 4. geomarz spune:

  Eu nu prea vad decit saracie, haos, ruine, minciuna si distrugere. Oameni dezorientai, saraciti, imbolnaviti care nu-si mai permit sa se ingrijeasca. Tineri care nu-si gasesc locul si generatia de mijloc care ii intretine, inca, la cei aproape 30 de ani ai lor.
  Negustoria nu poate tine pe nimeni. Daca nu exista sursa de bani iar cel mai mare angajator continua sa fie statul, comertul nu are nici un fel de sansa.
  In partile aste NU exista unitati productive. Ma refer la Regatul din jurul meu. Dacia este unul dintre putinele exemple de industrie care, sa spunem, merge. In rest, eu NU stiu nimic altceva.
  Cum v-am mai spus, indiferent dupa ce criteriu, numai sa functioneze. In afara de jefuirea resurselor statului care merg la partid, in partile astea, eu nu stiu nimic.
  Ma distram in seara asta cu fiul meu cere-mi povestea in ce consta abonamentul la Medicover pentru anumite servicii medicale. In cadrul abonamentului, insul primeste numai consultatia clinica (in acest sens este instruit tinarul medic sa actioneze, daca NU are abonament, se trimite sa faca de toate, cu plata evident.)

 5. nelucraciun spune:

  Firma la care lucrez a dat anunt in ziar privind angajarea unor muncitori calificati. Telefonul suna cam de trei ori pe ora. In final au venit sa-si depuna CV-ul vreo 30. Stiti ce m-a frapat? 75 – 80 % dintre acestia erau oameni intre 50 – 60 de ani. Oameni fara serviciu de 1 – 2 – 3 ani. Fara somaj. Fara pensie. Oameni disperati. De ani de zile incearca, fara succes, sa se angajeze. Nu i-a luat nimeni.
  Tineri au venit f. putini. Majoritatea lucreaza in Europa. Sau sunt distribuitori de marfuri. Comis – voiajori. Sau soferi. Sau vanzatori. Sau continua, pe seama parintilor, studiile. A doua facultate. Sigur pe bani.
  Mare pacat de oamenii peste 50 de ani. Nu mai au loc in societate. Pensie nu primesc decat la 65 de ani. Daca traiesc pana atunci. Daca va mai avea cine sa o plateasca! Situatia este disperata. Dar Cristian Orgonas are dreptate. Suntem, pe ansamblu, la nivelul de productie din 1989. Realizata cu mult mai putini oameni. Cei ramasi pe dinafara au plecat sau nu-si mai gasesc locul. Cum va spusei, abia am revenit la nivelul de acum doua decenii. Iar veniturile se distribuie radical diferit de atunci. Atunci risipea enorm marele patron, statul, astazi investitorul trebuie sa-si ia portia. Ca ne convine sau nu. In schimb uriase resurse sunt total nedrept distribuite datorita coruptiei endemice si privilegiilor!

 6. geomarz spune:

  Si ce se oferea acelor insi de 50-60 de ani ?
  In rest, intru totul de acord cu dumneavoastra. Mai ales cu uriasele resurse si distributia lor din ultima faraza.
  Cam la asta m refer si eu. In afara de faptul ca nu prea cred veridica statistica din link-ul pe care mi l-ati dat…

 7. nelucraciun spune:

  Stiti ce li se ofera? Li se spune: sunteti liberi, descurcati-va! Adica numai ca nu sunt invitati direct in sfera infractionalitatii sau ca nu li se ofera, tot direct, funia si sapunul!
  Dupa parerea mea, situatia catastrofala in care au ajuns, astazi, acesti oameni ar trebui sa fie principala problema a celor care zic ca ne calauzesc. Ei ce fac? Se spala pe maini, precum Pilat din Pont!

 8. geomarz spune:

  Cam asta este si parerea mea.
  Numai ca au am cuvinte mult mai dure la adresa celor din fruntea tarii si fruntea bucatelor. Unul dintre cele mai blinde ar fi „idioti”.

 9. nelucraciun spune:

  Cred că greşiţi profund,
  Nici unul nu-i idiot,
  Toţi ştiu ce fac,
  Toţi sunt vinovaţi
  Dar alaturi de ei,
  Vinovaţi suntem şi noi-
  poporul roman!

 10. geomarz spune:

  Bine. Sint de acord. Sintem si noi vinovati, adica si eu personal. Ce ar trebui sa fac si nu fac ca sa se imbunatateasca lucrurile ?

 11. geomarz spune:

  In ce sa constea reactia mea vehementa?
  Un singur ins nu fce nimic. Numai un grup de indivizi cu acelas tel, adica un partid, poate schimba ceva. Sigurul tel al actualelor partide este jaful. Nici o organizatie nu poate exista fara finante. Eu nu am finante sa sutin nici un fel de miscare. In curind abia voi avea cu ce s-mi duc traiul. Cu doi copii care nu si-au gasit, inca, rostul…
  Si asa se ajunge la un cerc vicios.

 12. nelucraciun spune:

  Am scris „din partea majoritatii societatii civile romanesti”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: