Cum se prepara cheagul …

Eu stiu numai modalitatea traditionala.

In fiecare iarna se recolta mucoasa stomacului de porc. Adica, pentru prepararea tobei, din stomacul de porc se scotea in mod obisnuit pielita interioara care se punea cu sare intr-un vas acoperit bine .

Primavara, se scotea cite o fisie din mucoasa cu pricina, cam de dimensiunea unei jumatati de palma. Fisiile respective se punea intr-un borcanel cam de 800ml cu doua trei linguri de otet si o mina doua de faina de porumb. Se lasau impreuna citeva zile.

Cind era nevoie se scoteau din amestecul respectiv citeva linguri care se puneau intr-o bucata de pinza alba curata de dimensiunile unei batiste. Centul se rasucea ca o mica punguta care se rotea permanent intr-un singur sens in laptele adus cam la 37 de grade. Cind incepea sa se formeze cheagul de lapte, sensul de rotire a masei de lapte devenea invers celui dat de mina femeii.

In acest moment se lasa totul linistit cam vreo 15-25 de minute pina incepea se iasa zerul pe margini…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: