Gînditorul de la Hmangia

Am gasit si am cumparat doua statuete. Gînditorul si Femeie sezind. Am intrebat daca dimensiunea este respectata. Vînzătorul nu nu a stiut să-mi spună.

Am încercat sa aflu de pe Internet. Am gasit orice, numai dimensiunile statuetelor, nu.

Stie cineva care sint ele ?

Tot cautind ce v-am spus, am gasit altele.

Ginditorul este ilustrarea pozitiei de stat care echilibreaza energiile. Informatii aici.

Si tot aici despre al treilea ochi care este marcat in fruntea femeii. De unde si expresia ”e cu stea in frunte”…

In sfirsit, am gasit. Redau mai jos descrierea celor doua statuete de unul dintre descoperitorii lor:

Redau mai jos fragmente din descrierea facuta de Dumitru Berciu, conducatorul sapaturilor arheologice de la Cernavoda in cursul carora au fost descoperite statuetele.
Ganditorul reprezinta un personaj asezat pe un scaunel cu patru picioare scurte, ornamentat cu crestaturi adanci pe laturile lungi. Scaunelul nu este mobil, ci a fost modelat impreuna cu corpul omenesc. Inaltimea figurinei este de 11.5 cm, iar latimea in dreptul umerilor de 7.5 cm. Desi sexul nu a fost redat in mod explicit, este destul de clar ca personajul reprezinta un barbat cu coatele pe genunchi si capul sprijinit in podul palmelor.
Redarea corpului uman si a proportiilor in pozitia sezanda pe un scaun scund, fara spatar, este remarcabil de realista. Toate cele cinci degete ale palmelor sunt reliefate prin incizii. in schimb, la piciorul stang au fost redate doar trei degete, iar la dreptul doua.

Grosimea pulpelor picioarelor este exagerata, insa proportiile trunchiului sunt exacte, cu pectorali puternici si coloana vertebrala marcata printr-o linie incizata de-a lungul spatelui. O trasatura comuna ambelor statuete o reprezinta lungimea mult prea mare a gatului, insa aceasta este o caracteristica intalnita la majoritatea reprezentarilor umane din cadrul culturii Hamangia, cultura careia ii apartine si cimitirul de la Cernavoda.
Capul si trasaturile fetei sunt redate destul de schematic, insa degaja o anumita expresivitate. De remarcat faptul ca incizia care subliniaza gura a fost umpluta cu o substanta colorata.
Femeia reprezinta un personaj sezand direct pe pamant, cu piciorul stang intins, iar cel drept indoit din genunchi si cu palmele asezate pe genunchiul piciorului drept. Desi sanii nu sunt redati in mod explicit, sexul personajului se deduce din-tr-un santulet orizontal de sub abdomen si din doua linii oblice intre abdomen si picioare, ele formand un triunghi care, de regula in preistorie, simbolizeaza organele genitale feminine. La acestea se adauga bombarea abdomenului si latimea exagerata a soldurilor si bazinului, dealtfel o caracteristica comuna la majoritatea statuetelor feminine din epoca neolitica. Trasaturile fetei sunt asemanatoare cu cele ale figurinei masculine, remarcandu-se ochii oblici, nasul puternic reliefat si gura plasata in zona barbiei.
Desi, asa cum mentionam mai sus, este putin probabil ca cele doua statuete sa fi fost gandite ca un cuplu de catre cel (sau cei) care le-au faurit, ele reprezinta descoperiri realmente remarcabile, mai ales daca avem in vedere ca au fost realizate acum aproape 7.000 de ani. Ceea ce individualizeaza in primul rand cele doua statuete este redarea realista a capului si a trasaturilor fetei, lucru rar in epoca neo-eneolitica de la noi. inca mai rara este modelarea statuetelor masculine in aceeasi epoca.
Cele doua piese se afla actualmente in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei si vor putea fi vazute in momentul redeschiderii expozitiei permanente a muzeului. 

Sursa aici.

Figurinele mele sint ceva mai mici. Inaltimea de circa 8 cm.

Hamangia aici.

Oricum ar fi sint tare mindra de ele.
ganditorul-de-la-hamangia si femeia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: