Profesorul Mihail Anton

Nu stiu de ce cineva a ajuns la mine cu numele pofesorului.  Ma bucur, insa, pentru ca asa mi-am amintit de dinsul.

Profesoul Mihail Anton mi-a fost profesor de Semiologie medicala. Si tin neaparat sa spun ca el mi-a dat baza pe care am construit ulterior tot ce am construit in meseria asta.

Era un bonom rubicond, cu mustata si vorba moale, binvoitor, aflat in fruntea unui colectiv de medici din Sectia de Medicina Interna a Spitalului Coltea. Il avea subaltern pe Ionica Bruckner si pe Minerva Rizescu si pe Ioan Alexandru. La vremea aceea era clinica in care se faceau putinele ecografii cardiace din B.

Mihai Anton nu tinea cursuri. Povestea. Cum se examineaza pacientul in INTREGIME si nu pe bucatele. Cum examenul clinic nu poate fi inlocuit de nici un fel de investigare paraclinica.  Cum se pot scrie retete scumpe pentru cei care nu vor sa se trateze decit cu medicamente scumpe, dar cum acelasi lucru il poti obtine si cu o reteta de doi lei pe care si-o poate permite oricine.

La vremea aceea, Soala de la Coltea avea un obicei mostenit de la inaintasi. Toti medicii de pe sctie aveau si o zi in Policlinica (Policlinaca Coltea a fost darimata recent de catre lumea democrata) unde se dadeau cosnultatii gratuite, evident, oricui se prezenta. Consultatiile fusesera si inainte de 44 tot gratuite si se continua aceasta traditie.   Mihai Anton (desi ar fi putut sa se duca la Policlinica cu plata) se ducea constiincios la fiecare dintre consultaiile lui si nu ignora nici un fel de bolnav.

Scoala de semiologie de la Coltea a fost cea mai buna scoala de semiologie din Bucuresti.

Dupa pensionare a mai lucrat la Titu Maiorescu. O dat cu disparitia sa, Semiologia de la TM s-a terminat. Studenti de anul 6 nu reusesc sa identifice nu numai sindrom lichidian pleural, considera ca un ral pulmonar este nume de formatie pop, iar buletinul de HLG o informatie cifrata.

Mihail Anton este parintele medical al multor zeci de generatii de medici. Numai urechi sa fi avut ca sa auzi ce spunea.

Reclame

5 Responses to Profesorul Mihail Anton

 1. Luiza spune:

  Cumnatul meu are o firma de transporturi, dar care se ocupa si de mutari. Chiar azi am fost la el si mi-a spus daca vreau sa-mi aleg niste carti ptr ca a fost chemat sa elibereze o locatie, iar doamna care l-a angajat a spus ca vrea sa fie toyul liber ptr vanzare. Casa care trebuia golita era a domnului prof. dr. docent Mihail Anton. Asa am aflat de existenta dumnealui. Apoi am cautat pe internet si am gasit postarea dvs. Daca va intereseaza, sunt multe carti de specialitate. Nu as vrea sa ajunga pe foc. dati-mi un raspuns cat mai repede. O seara buna!

  • geomarz spune:

   Regret disparitia domnului Profesor! Regret faptul ca nimeni nu are nevoie de biblioteca dinsului. Va sugerez sa o duceti la Facultatea de Medicina!

 2. A fost odată spune:

  Aşa mi-l amintesc şi eu, cu mare drag şi respect. Şi au trecut mai bine de 25 de ani de când mi-a fost profesor. Mulţumesc pentru aceste gânduri.

 3. geomarz spune:

  A republicat asta pe Geomarz’s Weblog și a comentat:

  Domnule Profesor
  Imi este dor de dumneavoastra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: