Profesorul Mihail Anton

Nu stiu de ce cineva a ajuns la mine cu numele pofesorului.  Ma bucur, insa, pentru ca asa mi-am amintit de dinsul.

Profesoul Mihail Anton mi-a fost profesor de Semiologie medicala. Si tin neaparat sa spun ca el mi-a dat baza pe care am construit ulterior tot ce am construit in meseria asta.

Era un bonom rubicond, cu mustata si vorba moale, binvoitor, aflat in fruntea unui colectiv de medici din Sectia de Medicina Interna a Spitalului Coltea. Il avea subaltern pe Ionica Bruckner si pe Minerva Rizescu si pe Ioan Alexandru. La vremea aceea era clinica in care se faceau putinele ecografii cardiace din B.

Mihai Anton nu tinea cursuri. Povestea. Cum se examineaza pacientul in INTREGIME si nu pe bucatele. Cum examenul clinic nu poate fi inlocuit de nici un fel de investigare paraclinica.  Cum se pot scrie retete scumpe pentru cei care nu vor sa se trateze decit cu medicamente scumpe, dar cum acelasi lucru il poti obtine si cu o reteta de doi lei pe care si-o poate permite oricine.

La vremea aceea, Soala de la Coltea avea un obicei mostenit de la inaintasi. Toti medicii de pe sctie aveau si o zi in Policlinica (Policlinaca Coltea a fost darimata recent de catre lumea democrata) unde se dadeau cosnultatii gratuite, evident, oricui se prezenta. Consultatiile fusesera si inainte de 44 tot gratuite si se continua aceasta traditie.   Mihai Anton (desi ar fi putut sa se duca la Policlinica cu plata) se ducea constiincios la fiecare dintre consultaiile lui si nu ignora nici un fel de bolnav.

Scoala de semiologie de la Coltea a fost cea mai buna scoala de semiologie din Bucuresti.

Dupa pensionare a mai lucrat la Titu Maiorescu. O dat cu disparitia sa, Semiologia de la TM s-a terminat. Studenti de anul 6 nu reusesc sa identifice nu numai sindrom lichidian pleural, considera ca un ral pulmonar este nume de formatie pop, iar buletinul de HLG o informatie cifrata.

Mihail Anton este parintele medical al multor zeci de generatii de medici. Numai urechi sa fi avut ca sa auzi ce spunea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: