FMI-ul zdrobeste umanitatea

Le FMI écrase l’humanité

Publié le 17 mai 2011 – 17:17 par Jean-Marie Harribe
Am tradus mai jos textul publicat anterior in franceza. La solicitare unui vizitator.

Lumea trece printr-o criza monumentala, care este simultan sociala, economica financiara si ecologica. Cea mai mare parte dintre diriguitori inchid ochii la cauzele reale a acestor dezastre care se datoreaza unei atitudini greu de inteles de imbogatire rapida a unei minoritati. In acest  timp respecitva minoritate profita de pe urma crizei si ingreuneaza si mai mult dificultatile unei populatii aflata in dificultate, face sa cresaca presiunea asupra muncitorilor si asupra celor citeva intitutii colective ca mai servesc, inca intreaga societate (cele de protecite sociala si cele ale serviciilor publice).

Fondul monetar international si toate institutiile asemanatoare cum sint Banca mondiala si Organizatia mondiala a comertului, directorii autoproclamati ca G8 si G20, cu totii au dus si duc inca o politica care are ca scop ingenuncherea popoarelor. FMI-ul si Uniunea europeana nu au salvat Grecia ci au asasinat-o. Nu au salvat Irlanda si Portulgalia ci furnizat guvenelor acestora posibilitatea de a face sa plateasca pentru criza pe cei care sint deja victime si nu pe adevaratii responsbili. O dovada suplimentara este furnizata de pregatirea ”pactului pentru euro” de guvernele francez ai german si Comisia europeana de care Parlamentul european este, deja, sesizat.

Presiunea mediatica pentru a da FMI-ului o imagine de salvator, este o mistificare grosolana. Programul de privatizare care este impus Greciei prevede, printre altele, vinderea la un pret de nimic a companiilor de cai ferate si a celei de electricitate. Aminarea acestor deziderate s-s datorat dificultatii realizarii tehnice.  Aceasta indirjire se explica numai prin refuzul de a privi in fata ssi accepta necesitatea de anulare a cel putin o parte din datoria publica a Greciei, anulare care ar duce la dezavantajarea unor imprumutatori privati care au pretentia sa joacae in permanenta pe toate mesele: sa profite de dificultatile fiscale si deficitele publice pentru ca institutiile publice sa le pice in plasa.

Trebuie sa ai ideologia neoliberala adinc infipta in creier pentru a declara la instalarea lui Robert Badinter ca ”FMI-ul si-a regasit splendoarea” si sa te minunezi de ”perfectiunea actiunilor sale”.  In acest timp Christine Lagard s-a supraimbogatit procalmind ca trebuie privatizata imediat intreaga Grecie.

Il faut atteindre le degré zéro de l’incompétence économique pour ne pas comprendre que plus on impose l’austérité, plus les chances de restaurer les finances publiques s’amenuisent parce que le ratio de la dette par rapport à la richesse produite augmente mécaniquement

Trebuie sa se atinga gradul zero de incompetenta economica pentru a nu intelege ca cu cit seimpune austeritate mai mare cu atit sansele de restaurare a finantelor publice se diminua pentru ca raportul dintre datorie si bogatia produsa creste autoamat. (Am lasat mai sus textul original pentru confruntare pentru cei care au o alta varianta de traducere.)

Impasul neoloberal consta in urmatoarele: dorinta de a obtine cu orice pret reintoarcerea Greciei si a altora, pe piata finantelor.  Este un exercitiu de echilibristica imposibil pentru ca tocmai pietele financiare sint cele care reprezinta susrsa crizei datoriilor publice si, pentru ca, impotriva a tot si a toate, guvernele si institutiile financiare vor sa mentina prizoniere a acestor piete popoarele si societatile.

Urmatoarele termene stabilite de reuniunile din Franta a G8 si G20 in prezenta reprezentantilor FMI vor fi din nou o ocazie de a constata intelegerea secreta a fotelor economice ale capitalismului, ale guvernelor neoliberale si a le institutiilor acestora cu scopul precis de a nu ne permite iesirea din criza ci infundarea si mai adinc in ea. Toate veleitatile unei noi reglemantari au ramas litera moarta: paradisele fiscale, circulatia capitalului, remunerarea bancherilor… Sa mi vorbim de moralitate…

Iata noutatea acestui weekend despre care mass media se pazeste sa vorbeasca: FMI-ul nu face decit sa faca lumea sa se prabuseasca si mai jos. Cu aceste politici clasele dominante vor sa si-l insuseasca definitiv. FMI-ul este un simbol: acela al banului, acela al puteri,i acela al arogantei, acela al dispretului toate aceste insotind sentimentul nedreptatii vesnice.

Filmele de mai sus sint cu downieni tipici, cum este si imbecilul nostru franks

Reclame

One Response to FMI-ul zdrobeste umanitatea

  1. Диван двухместный…

    […]FMI-ul zdrobeste umanitatea « singur, singur, singur, intr-un han departe, doarme si hangiul, zarile-s desarte…[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: