Despre fenomenul Mondializării Neoliberale

Din Grains de Sable, un material de pe la inceputul deceniului.

Evoluţia evenimentelor mondiale după complexele evenimente care au avut loc la sfîrşitul penultimului deceniu al secolului precedent este marcată de o revenire în forţă a capitalismului. Noua formă pe care a luat-o acesta este numită oficial de către teoreticienii ei „Mondializare Neoliberală” .
Procesul este caracterizat de extinderea la nivelul întregii lumi a fenomenului capitalist. Revenirea în sfera lui de dominaţie a peste 350 de milioane de locuitori ai planetei este prezentată drept succes incontestabil ( ceea ce şi este ). Pe baza acestui succes s-a pornit o cruciadă teoretică prin care se prezintă viitorul numai din punctul de vedere al discursului globalizării. Instaurarea unei pieţe unice la nivel planetar şi funcţionarea acesteia autonom, sub guvernarea legilor sale proprii, fără intruziuni din partea niciunui fel de instrument exterior, este prezentată drept soluţia tuturor problemelor de disfuncţionalitate
depistate pînă acum atît din punct de vedere economic cît şi social şi politic. Bunul politician este acela care recunoaşte tendinţele pieţei şi i se supune.
Teoretic, efectele ar trebui să fie numai benefice, din moment ce Mondializarea Neoliberală este panaceul racilelor tuturor societăţilor existente pe Terra şi numai nesupunerea unora dintrea acestea ( cum ar fi fostele ţări socialiste ) legilor fireşti ale lucrurilor ar fi dus la sărăcie, înnapoiere, foamete, ….
Numai că lucrurile nu sînt atît de simple. Dacă în primii ani ai ultimului deceniu se vorbea chiar de rezolvarea problemei crizelor ciclice caracteristice modului de producţie capitalist, ultimii ani au adus pe tapet, din potrivă, grava criză economică şi socială actuală, cu tendinţa de mondializare. De cîţiva ani Asia de Sud-Est şi Extremul Orient sînt în criză. În ciuda teoriei autoreglării pieţei, crizele acestor zone sînt departe de a fi pe sfîrşite. În Coreea de Sud durează de mai mulţi ani şi încă nu se vede punctul de inversie iar economia Japoniei era „în cădere liberă” la finele anului 2001. Unul dintre artizanii evenimentelor asiatice este FMI, după surse din interiorul acestuia. Iată o explicaţie din sursa respectivă. Penetrarea liberă a economiilor „tigrilor” asiatici de către capitalurile străine au adus presiuni pentru creşterea dobînzilor din partea FMI şi a administraţiei Clinton, atunci cînd ţările respective au dat dovadă de dezechilibru economic.
Sfîrşitul anului trecut şi începutul celui în curs au adus mari frămîntări sociale în America Latină. Nici de această dată Politica economică impusă de FMI şi Guvernele de la Washington nu sînt străine de evenimentele respective.
Împotriva Mondializării au luat atitudine, începînd din 2001, numeroase organizaţii locale şi internaţionale care au organizat mitinguri şi proteste. Amintim în aceste sens mişcările de stradă de la Seatle, Davos, Porto Alegre, Genova şi Nisa. Mişcarea antimondializare reuneşte o serie întreagă de orgenizaţii şi partide cu un spectru extrem de larg de vederi : comuniăti, socialişti, ecologişti, mişcări cu pretenţei strict nepolitică ( ATTAC ), mişcări sindicale, organizaţii religioase… din totate colţurile lumii.
În cele cîteva paragrafe care urmează intenţionez să fac, adunînd cîteva idei din mai multe articole recent apărute în Grain de Sable ( revista electronică ATTAC difuzată la peste 47 000 de abonaţi în ultima săptămînă ) o scurtă sinteză a tendinţelor de după 89.
Prăbuşirea URSS nu a marcat, aşa cum ne aştempam, sfîrşitul războiului rece şi nici căderea Pactului de la Varşovia nu a fost urmată de dispariţia organizaţiei NATO, cît priveşte ONU, el n-a devenit mai puternic, ci dimpotrivă.
Pe plan mondial, fostele zone de influenţă sovietică au fost acaparate de fostul ei rival SUA. NATO s-a extins pîna la graniţele Rusiei prin intermediul unei orgnizaţii de tip pod, cu numele ei în româneşte Parteneriatul pentru Pace ( în franceză Aliance pour le Paix ). Iar marea putere de peste ocean îşi continuă politica externă sub auspiciile doctrinei Brezinski, la putere încă de pe vremea lu Carter.
Ce ne spune această doctrină ? Ea ne spune aşa : în Asia trebuie urmată calea anterioară prăbuşirii URSS. Deci, dacă nu mai există URSS urmaşul ei fiind Rusia, politica asiatică trebuie să fie o politică antirusă. În contextul acestei slăbiciuni extreme a Rusiei s-a produs actul criminal de bombardare a Yugoslaviei. În ciuda tratatului în funţie, de dezarmare nucleară, se pune la punct planul Scutului Antirachetă, un nume nou pentru Războiului Stelelor şi se vorbeşte de Dominarea Completă. Teoria
Dominării Complete a lumii este cosiderată de Ken Coates ( din materialul căruia publicat în 12 dec 2001 în Grain de Sable am extras ultimile informaţii ) încoronarea teoriei Brezinski.
Venirea la putere în SUA a preşedintelui Bush şi politica sa externă a contrariat o serie din partenerii săi europeni. Dintre motivele acestora enumerăm : repudierea tratatului ABM de dezarmare nucelară, refuzul unilateral de a semna tratatul de la Kyoto asupra protecţiei mediului, minelor antipersonale, armelor uşoare şi armelor bilologice. SUA a blocat crearea unei Curţi Criminale Internaţionale ( ceea ce n-o împiedică să susţina Curtea de la Haga, tribunal neacrediatat de nici o
organizaţie internaţională, darmite de ONU ).
Pe acest fond de antiamericanism globalizat au loc evenimentele de la 11 septembrie 2001 care au generat un val de simpatie pentru poporul american, simpatie promt speculată de guvernul Bush în interes propriu şi care a permis SUA şi NATO declanşarea agresiunii din Afganistan evitînd implicarea ONU.
Lumea islamică a acceptat cu dificultate măsurile luate. Liniştea actuala este numai aparentă ( după părerea aceluiaşi ) . În Filipine, Indonezia şi Palestina dar şi în Arabia Saudită occidentalii nu au îndrăznit să se arate pe străzi. Trupele americane staţionate în Arabia Saudită au fost consemnate în cazărmi iar populaţia le-a cerut expulzarea. Dintre toţi, cel mai greu plăteşte poporul Palestinian prin blocarea procesului de pace şi reluarea unui război care continuă de peste 40 de ani. Unii dintre aliaţii europeni s-au delimitat. Ca rezultat al acestui proces de destabilizare SUA a acceptat să împartă cu Rusia anumite sfere de influenţă ( de exemplu Cecenia ).
Interesante sînt cîteva dintre declaraţiile personale ale lui Brezinski. Traducînd în termenii brutali ai politicii evului mediu fenomenele actuale acesta afirmă următoarele. SUA trebuie să ” prevină înţelegerea dintre vasali, să îi menţină pe aceştia în sfera ei de dominaţie prin protecţia care li se acordă şi să menţină barbarii dezbinaţi”. (Să adăugăm aici că în anul de graţie 2002 SUA finanţa înarmarea cu 400 miliarde de dolari, cît primele 20 dintre cele mai înarmate ţări ale lumii împreună şi să înţelegem că Jandarmul Modial îşi pune în aplicare doctrina. N. Trad.)
„Pentru SUA cel mai periculos scenariu presupune o coaliţie între Rusia şi China, cu posibila implicare şi a Iranului”.( În 2002 , Rusia şi China împreună nu au depăşit 1/3 din cheltuielile pentru înarmare ale SUA. N. trad..) Personajul respectiv consideră că o asenenea coaliţie nu este numai posibilă ci şi probabilă. Realizarea acestei predicţii rămâne de văzut.
Mondializării Neoliberale ale cărei fructe s-au văzut deja, populaţia a răspuns cu mişcări mai mult sau mai puţin ordonate la Seattle, Davos, Nisa, Praga, Genova, Porto Algro. Există o organizaţie internaţională cu filiale în mai multe ţări din întreaga lume ( ATTAC ), inclusiv în fostele ţări ale Pactului de la Varşovia ( Ungaria, Polonia, Rusia ) care este una dintre principalele organizatoare ale luărilor de poziţie antimondializare. Începînd cu luna septembrie anul 2001 s-au pus bazele unei filiale ATTAC şi în Romania.
„Funcţionarea unei pieţe internaţionale presupune să trăim într-o lume în care orice persoană care-şi pierde locul de muncă este automat reintrodusă într-o altă meserie mai bănoasă cu un nou loc de muncă şi că pentru fiecare dolar exportat există unul importat. Ceea ce nu este cazul „. ( Thea Lee de la FMI )


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: