De ce se brinzeste laptele la fiert…

Face parte din categoria raspunsuri…
Laptele se brinzeste in doua situatii.
Cele mai adesea pentru ca este inceput sa se acreasca.
Foarte rar, este vorba de laptele din primele 2-3 zile de dupa fatatre cind nu este lapte, este ”curasta”. Adica, un fel de lapte inca imatur. Asta sa incheaga. De obicei nu se mulge sa lasa pentru puiul animalului. Femela de indiferent ce se mulge NUMAI dupa vreo saptamina. Pina atunci suge numai puiul.
Capra, nu face exceptie.
Femela de capra se numeste capra. Masculul, tap. Puiul, ied-iada.
Vaca, taur, vitel-vitica.
Iapa, armasar, minz-minza
e.t.c

Reclame

6 Responses to De ce se brinzeste laptele la fiert…

 1. nelucraciun spune:

  Apropo de mulsul curastei…imi aduc vag aminte din copilarie…cand fata vreo vaca…ne adunam (eram chemati) toti copii din vecini…ne asezam in cerc, parca…eram acoperiti cu o patura si acolo, sub patura, ni se aducea sa bem curasta…care, desigur, fusese mulsa.
  Mai tarziu aflasem ca, la nasterea unui pui de mamifer, vitel, ied, miel, purcel, manz sau copil, sistemul sau imunitar este deficitar iar laptele mamei, cel din primele zile, curasta, musteste de anticorpi…sau ceva de genu’, este indispensabil protejarii puiului…

  • geomarz spune:

   Se mai practica ritualul acesta si in copilaria mea. Tin minte ca la una dintre fatarile vacii noastre, pe numele ei Mărțuica, ne-a adunat pe noi, copiii casei, ne-a asezat jos pe un pres cu blidul de curasta la mijloc ne-a acoperit cu o pneava si a turnat apa peste noi. Tin minte expocatia : sa fie belsug si noroc. Nu numai lapte mult la vaca.
   Asta se intimpla prin 58-59, maximum 60.
   In alta ordine de idei, treaba cu anticorpii din laptele matern ete adevarata. Dar anticorpii exista pe tot parcursul lactatiei. Nu ei sint cei care dau curasta (sau corasta, cum s-o pronunta). Corasta este data de compozitia laptelui. De proteinele din el. Cred ca sint proteine asemanatoare cu cele care dau urda.

  • Poll spune:

   Colostru se spune fratilor ,nu distrugeri limba romana😠😠😠😠😠

 2. nelucraciun spune:

  Iata, gasesc in Transilvania, 1-15 septembrie 1882: „Moşii de corastra (colostra lat.) la fetarea vaciloru , inca sunt de mare insemnatate laromani. Cându feta vac’a casei, totu-deun’a laptele dile-loru prime numitu „curasta” a trei’a di dupa fetare seda sacrificiu mortiloru (mosiloru) si intru sanetatea vacei. Se chiăma a trei’a di cu de diminetia copii din vecină­tate, apoi asiediendu-i in giuru rota, in mediuloculu copiiloru se pune strachin’a cu .curastr’a, dupa aceea acoperindu copii cu unu straniu, matron’a casei versa apapreste ei si astufeliu mancandu copii cu lingurile curastra sub straniu, totu matron’a casei la actulu acest’a menesce curastr’a de pomena mosi-stramosiloru repausati, si intru sanetatea vacei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: