Kosoni

Tot am fost convinsa multa vreme ca ”socac” vine de-a dreptul din daca… iar unul din satele de prin vecini se numea Tapia iar la Sacos s-a descoprit cela mai mare tezaur de aur dacic…

45.68330(Lat.), 21.96660(Lon.)
Tapia- Vechiul Tapae
Tapia este o localitate in judetul Timis, Banat, Romania. Din punct de vedere administrativ, apartine de municipiul Lugoj. Are o populatie de 357 locuitori (2002).
*Localizare Se situeaza in estul judetului Timis, la 3 km est de municipiul Lugoj, la poalele dealurilor Lugojului. Este traversat pe directia nord-vest sud-est, de un drum comunal care merge paralel cu raul Timis si care leaga satul pe de-o parte de municipiul Lugoj, pe de alta de satul vecin Maguri .
*Istorie Tapia contemporana include si fostul sat Armadia care s-a incorporat in asezarea de azi. Este un sat romanesc care isi are orginile in timpuri stravechi si a carui nume aminteste de evenimentele istorice care au avut loc aici in perioada daco-romana, respectiv celebra Batalie de la Tapae. Numele Tapae sau Tapia este de origine daco-romana.
*Populatia Conform recensamintelor inregistrate de-a lungul timpului, satul Tapia a fost din totdeauna locuit de romani crestini ortodocsi. La recensamantul din 2002 au fost inregistrati 357 locuitori, in usoara scadere fata de recensamantul din 1992. Din punct de vedere al compozitiei etnice, 97% sunt romani. In ceea ce priveste apartenenta religioasa, 93% dintre locuitori sunt crestini ortodocsi.
Sacosu Mare
Sacosu Mare este un sat vecin cu Visagul. Face parte din judetul Timis.
Pe teritoriul satului au fost descoperite urmele unei așezări dacice care datează din a doua perioadă a epocii fierului. În anul 1961, în această așezare, s-a găsit un tezaur compus din 25 de obiecte de aur: 10 brățări, 6 spirale, 4 fragmente de sârmă de aur, un inel masiv, 2 pandantive și 2 fragmente de brățări. Greutatea totală a tezaurului atinge 1,298 kg. În urma cercetărilor s-a stabilit că acesta datează din secolul XIII î.Hr, din perioada de tranziție de la epoca bronzului la epoca fierului. Artizanii obiectelor făceau parte din ramura nordică a tracilor. Tezaurul se găsește expus la Muzeul Național de Istorie din București, la secțiunea Tezaur.[1]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: