Cum vedem

Am o hiba. Cind tasteaz, daca nu ma uit in permanenta in ecran, fac o gramada de greseli. Nu pentru ca nu stiu cum se scriu cuvintele, ci pentru ca degetele ajung aiurea. Cind recitesc (pentru ca recitesc mereu) nu identific greselile de tastare. Pot sa citesc atunci cind scriu si de o suta de ori, mereu imi scapa cite ceva.
Asta este din cauza creierului.
Creierul nu vede ceea ce este in fata ochilor decit atuci cind se afla in fata a ceva complet necunoscut. Si nici atunci de la inceput ci numai dupa ce incearca sa identifice ceea ce vede si nu gaseste imaginea in fisierul adecvat. Altefel spus, imaginea formata pe retina este comparata cu ceea ce are el stocat. Daca nu gaseste ceva asemanator, revine se recapteaza semnalele. Pina fie gaseste modelul cel mai adecvat sau formeaza unul nou. De aceea, unii dintre cercatatorii din domeniu au ajuns sa spuna ca in afara perceptiei umane, nu exista nimic. Lumea este creata in momentul perceptiei.
Vazul este numai un exemplu. Dar toate simturile se comporta la fel. Auzul, mirosul, tactul… etc.
In ceea ce ma priveste, nu citesc decit arareori cuvintul pe litere. Il vad ca dimensiune, ca numar aproximativ de litere fara sa identific totdeauna succesiunea lor corecta. Daca nu ma concentrez foarte tare, nu fac diferenta dintre, sa zicem : camera, carema, creama, caerma sau caeram… Ma mai ajuta calculatorul care imi subliniaza cuvintele gresite dar daca nu am caracterele romanesti subliniaza mai tot…

Reclame

2 Responses to Cum vedem

  1. nelucraciun spune:

    Interesant!…adica, extrapoland, fiecare cu realitatea sa?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: