Maria Tereza conac Visag

Maria Tereza nu cred ca stiut vreodata de Visag-ul din Banat. Cu atit mai mult sa aiba conac la Visag-ul nostru cel putin. Poate sa fi fost vorba de cel de prin Cluj…
La Visag-ul nostru au avut conace Spaiia (Paceanski) si avocatul Bric.

Reclame

7 Responses to Maria Tereza conac Visag

 1. nelucraciun spune:

  Mai e vreunul acolo?
  P.S. Pregatesc un articol despre districtul din dreapta cursului inferior al Pogoniciului. Adica aproape de Visag.

 2. geomarz spune:

  Aproape. Girla de la noi are mai multe nume: Vina, Șinca, Bogariu. Exista un comentariu pe sit-ul Visag-ului de pa Banatera postat de un visagan traitor prin alte zari si mai cunoscator al regiuni decit mine. Eu am plecat de mic copil si nici nu am batut toate dealurile ca baietii.
  Succes in demersul inceput.

  • nelucraciun spune:

   Intrebam daca mai exista vreunul dintre conace.

   • geomarz spune:

    Conacul boieresc a fost ras de pe fata pămintului de anii 1917, 1918 in cadrul revolutiior socialiste sau cum vreti sa le spuneti. A supravietuit numai un pin (i se spune ”pinu lu spaiia”) de pe linga acareturi. Am citeva poze cu el puse chiar pe sit-ul acesta.
    Conacul avocatului, insa, a mai fost in picioare pina prin anii 60-70 cind acolo a fost un sediu de ferma in cadrul IAS pomicol Honorici. Acum, pe locul acela sint niste constructii hidoase din BCA pe care le-au facut niste ciobani care-si pasc oile pe cimpurile din jur si se ocupa cu asasinate si batai. Ciobanii astia nu sint de prin partile noastre. Nici nu stiu cum s-au aciuat pe acolo.

 3. geomarz spune:

  Da, am gasit mai demult un sat cu acelasi nime pe linga Cluj. Si o gramada de Visag-uri in India, Argentina sudul Frantei si …
  Se pare ca particula VIS este legata de viata si intra in componenta mai multor nume de localitati.

 4. Ioana Ocros-Ritter spune:

  Cautand numele bunicii pe web, am dat de postarile acestea. Bunica era din Vermes, iar numele de familie era Spaiia. Ma intreb daca mai exista urmasi cu acest nume, bunica mea plecand la Bucuresti in anii ’20, unde si-a petrecut toata viata.
  Va multumesc pentru orice pic de informatie.

  • geomarz spune:

   Vermesul este destul de aproape de Visag. Peste dealuri catre vest. Vermesul, Valeapaii, Visagul si Sacosul Mare formeaza un patrulater. Intre ele nu exista nici o alta localitate.
   Spaiia din satul nostru, era Boierul. Nu era un nume concret. O functie. Numele oficial al boierului era Paceasnki. Despre acesta se stie ca nu a avut urmasi directi. El a pierdut mosia care, mai apoi a fost luata de banca si, dupa mai multe peripetii a fost cumparata pe bucatele de catre satenii nostri. Este vorba de vreo 2 500- 3 000 de hectare. Nu pot localiza in timp povestea, pentru ca, la un moment dat se vorbea despre niste coloni unguri care au defrisat padurile, nu si-au putut plati datoriile si au fost din nou executati de catre Banca, pentru ca mai apoi sa fie citiva intermediari locali care au luat paminturile din Banca si le-au (re)vindut catre consatenii lor.
   Conacul Spaiii a supravietuit pina la sfirsitul primului razboi mondial cind a facut obiectul revolutiei socialiste locale, adica a fost jefuit de catre sateni. Cred ca tot atunci a fost si darimat.
   Bunica povestea despre acareturile care mai existau prin anii 1910 dar care, ulterior au dsiparut. Cind, nu pot preciza.
   Rude mai indepartate ale Spaiii au pecat la Peșta unde s-au pierdut in mahalaua orasului si au murit in saracie.
   Nu am nici un fel de informatie despre rude ale acestui boier care sa se fi adapostit prin vreun sat vecin.
   In copilarie mea (1960) mai exista cripta Spaiii in umbra unui cring iar in ea mai erau oseminte pe care le vizitam impreuna cu vecinii nostri ca mare dovada de curaj.
   Eu nu ma trag din Spaiie. Ma trag din laclnicii visagani.
   http://www.citypopulation.de/php/romania-carasseverin.php?cityid=054537

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: