Visag, istorie

Istorie

Pe teritoriul satului a fost descoperită o unealtă de piatră cioplită din paleoliticul superior (circa 30.000 î.Hr), posibil cea mai veche urmă de locuire în judeţul Timiş.

Prima menţiune documentară despre satul Visag, datează din anul 1369. Este vorba despre o descriere a hotarelor comunei, în care se vorbeşte despre rivulus Vizak. După această atestare, trece o perioadă lungă de timp fără să mai fie amintit. Firul istoric se reia în perioada otomană, pentru că este amintit din nou în 1578, într-o comunicare a sultanului Murad către voevodul Chritoph Bathory, căruia îi reclamă un omor şi un jaf comis de un locuitor al Visagului. De-a lungul stăpânirii otomane a Banatului, satul a continuat să fie locuit. În 1650 era proprietate erarială.

Conscripţia generală a Banatului, realizată de habsburgi în 1717 – anul cuceririi Banatului de sub turci – arată că Visagul era locuit, avea 54 de case şi aparţinea districtului Caransebeş. Biserica ortodoxă, din lemn, a fost construită în 1749, în timpul episcopului Isaia,[1] cu hramul Naşterea Maici Domnului. Biserica a rezistat multă vreme, fiind renovată în repetate rânduri de-a lungul timpului. Cu toate acestea, starea ei s-a înrăutăţit şi în final a fost dărâmată în 1930 pentru a face loc bisericii noi, construită la rândul ei între 1930-1931.

În 1810 Visagul a fost donat lui Vasile Milankovitz, zis Patyanszky. Numit nobil, el a lăsat moştenire proprietatea urmaşilor săi. Visagul a aparţinut peste o sută de ani acestei familii nobiliare.

Ca în multe alte localităţi din Banat, s-a încercat şi aici colonizarea cu populaţii germane şi maghiare. Colonizarea însă a avut efecte minore iar populaţia a rămas preponderent românească.

Anunțuri

7 Responses to Visag, istorie

 1. geomarz spune:

  In tot Banatul se spune ”a cure” in loc de a alerga. Unii sustin ca este de la frantuescul ”courir”.
  In Visag se spune ”spăiie” la ”boier” si ”socac” la ceva echivalent cu ”alee”. Mereu m-am gindit la originile satului. Din aceasta perspectiva, imi vine sa cred ca turcii au avut o oarecare contributie la intemeierea lui.

 2. nelucraciun spune:

  Interesant, se pare ca unele dintre aceste informatii, luate din RoWiki sunt, cel putin, dubioase. Caci, pana la tradarea lui Barcsai (Barceanu) din 1658, Visagul facea parte din Banatul de Lugoj-Caransebes, dependent de Transilvania (ca este asa ne-o arata si povestea celor doua Sacosuri, cel Turcesc, aflat in eyalet si cel Unguresc, aflat in Banatul de Lugoj Transilvania, iar Visagul este la est de Sacosu Mare (Unguresc). Visagul a trecut, deci, in Eyalet, la 1658 si a stat acolo pana la 1716. Daca Visagul ar fi fost, la 1578, in Eyalet, ce sens ar mai fi avut reclamatia sultanului catre Bathory?
  Iar la 1650 nu putea fi proprietate erariala decat daca nu se afla in eyalet.
  Observatiile din comentariu mi se par corecte. Totusi, ce ati zice daca a cure si courir ar avea o radacina comuna, din latina antica? Sunt si alte cuvinte banatene dialectale provenind din latina, neutilizate in alte graiuri. De exemplu „pegestru” (pedestru) pentru invalid, cuvant pe cale de disparitie, pe care eu l-am auzit o singura data utilizat in grai viu. Pedestru, din limba literara, este import neolatin modern si are alt sens.

  • geomarz spune:

   Nu prea stiu latina. Ce cuvint latin ar fi putut genera acest verb? A cure?
   Sau ce alt cuvint vechi din alta limba (pelasga, sa zicem) ar fi putut genera cele doua cuvinte in zone atit de indepartate.

   • nelucraciun spune:

    Eu nu stiu nici atat latina; dar tinand cont ca amandoua limbile sunt neolatine si, de asemenea, tinand cont de cum suna (vezi curriculum), banuiesc o radacina (latina) comuna. In orice caz, cele cateva sute de colonisti de limba franceza, masati in coltul de nord-vest al Banatului, nu cred ca puteau introduce acest verb in tot tinutul.

 3. nelucraciun spune:

  in loc de „aflat in Banatul de Lugoj Transilvania” se va citi: „aflat in Banatul de Lugoj-Caransebes, dependent de Transilvania”

 4. geomarz spune:

  Multumesc pentru informatii.
  Eu am luat textul de mai sus de pe Wiki, parca. Nu prea stiu multe depre istoria concreta a Banatului. Mi-ati putea recomanda niste texte?
  Ma tot obsedeaza cum a evoluta in timp Satul meu, daca doua cuvinte esentiale ale grailui local : spăiie si socac, pentru boier si ulita laterala, respectiv sint de origine turca…

 5. nelucraciun spune:

  A fost si Visagul, cel putin jumatate de secol, in villayet.
  Despre Banat, asa la prima strigare, va pot recomanda cartile istoricului Hategan, publicate online pe site-ul Bibliotecii judetene Timis, la scriitori banateni, Ion Hategan. Sunt acolo 5-6 titluri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: