Cozonac

La 1 kg faina
– 300 g zahar
– 6 galbenusuri
– 1 lingurita mica de sare
– 1 baton de vanilie (eu il tai in fisiute mici ca pe zarzavat)
– esenta de rom
– coaja de la o lamiie (rasa)
– 50 g drojdie
– 250 g unt topit dupa ce a fost stors de zer
– 1/2 l lapte

Drojdia se pune la inmuiat impreuna cu 50 ml lapte, putin zahar si ceva faina. (Rezultatul se numeste maia) Se lasa sa creasca. Dupa ce a crescut se incepe prepararea aluatului.
Zaharul sa dizolva in lapte la cald. Cind s-a dizolvat se toarna peste faina si se lasa sa se racoreasca Trebuie sa nu fie fierbinta caci se opareste drojdia si nu mai creste. Se adauga aromele, sarea, galbenusurile, maiaua (drojdia din aliniatul de mai sus) si se framinta pina de face un aluat bine legat care se desprinde usor de la miini. Cind aluatul este bin eframinta, se aduaga in vasul in care se framinta grasimea putin cite putin si se framinta in continuare pina se incorporeaza in totalitate. (Se deduce ca untul trebuie sa fie totpit, dar nu fierbinte.) Dupa ce s-a incorporat toata grasimea, sa lasa la crescut pina isi cam tripleaza volumul. Atunci se imparte in doua. Fiecare bucata se framinta din nou se intinde o foaie pe care se aseaza rahat sau stafide (ca e cel mai simplu) se ruleaza si se pune in tava. In tava trebuie sa-si dubleze din nou volumul, cind sa baga la copt.
150 de grade. Cam 45 de minute. Se controleaza de copt la fel ca chek-ul, cu un pai sau cu o scobitoare.
Cind e scoate se glazureaza, fierbine fiind cozonacu, cu un galbenus frecat cu 3-4 linguri zahar pudra (de preferinta cu aroma de vanilie).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: