Bogati si saraci…

In timpul celui de-al doilea razboi a murit Mosu Patrascu (Ion al doilea). A fost adus pe fundul carutei de Ana Mare…in sat.

L-au inmormintat… evident.

In seara de dinainte de a ma intoarce din Banat, m-a vizitat Vetuta lu Doma, vara mea, fiica Marioarei lu Doma, ce-a de-a doua fica a lui Nita Patrascu, fratele lu Baba si sotiei sale Veta, moarta de rujeola cind Marioara avea un an.

Vetuta s-a nsacut in anul in care a murit Mama lu Baba, Iconie Patrascu, 1948. Iconie a murit intr-o stare de mizerie fiziologica. Dupa un episod de encefalita de nu stiu care tip (a zacut absenta citeva luni) a ramas cu mari tulburari de comportament (cred) si, ulterior si neurologice. Nu se mai putea mobiliza si ingriji. Baba s-a inteles cu Nita sa o ingrijeasca si a ingrijit-o pina a murit. In perioada finala, nu mai asimila nimic, eliminind totul nedigerat. Cind batrina era in aceasta situatie precara, s-a nascut Vetuta. Strababa asta a mea, a cerut in repetate rinduri sa-i aduca copilul sa-l vada. Marioara, temindu-se de vreo boala contagioasa, nu l-a adus. (Si bine a facut, as zice eu acum…)

Vetuta mi-a spus ca Ion al doilea a fost un om tare zgircit. Tinea toate sub lacat. S-a crezut ca are bani multi ascunsi undeva. Dupa moartea sa s-a vazut ca nu avea nimic si au trebuit sa se imprumute ca sa-l ingroape…

M-am mirat si am intrebat de mai multe ori, daca este vorba de acelasi Ion pe care il stiam de bun gospodar, harnic, chivernisit…
Ion Patrascu era cel care cunostea ceru si stiia cind sa-i scoale pe ai lui pentru a pleca la lucru. Ion Patrascu venise cu un Almanah din armata pe care a facut-o la autro-ungari si avea el acolo calendatr pe o suta de ani. Muncea mult impreuna cu ai lui, avea de toate si isi permitea sa tine chiar UN sluga. (Asa se vorbea la mine. Era UN sluga petnru ca era barbat. Daca ar fi fost femeie ar fi fost O…)Asa cum ii stiam pe Patrasconi ca o familie bogata si respectabila.

Vetuta a insistat. Este vorba de acel Ion si nu de altul… Ai lui au trebuit sa se imprumute ca sa-l poata ingropa…

In copilaria mea, Baba povestea mereu cit de bogati erau Patrasconii in comparatie cu familia in care venise…

Uite ca, nu era asa.

Mi-a confirmat si Marioara mea ca pina la o casatorie de convenienta de prin 61 erau cam scapatati…

Asta este. Niciodata nu stii ce secrete ascunde trecutul.

La moartea Babei care s-a petrecut in 1986 (la 38 de ani de la moartea mamei ei), Ana Mare, sora Marioarei, a venit la mama si a cerut o banca, un masai si un pat cu care fusese adusa la noi bunica ei pentru a fi ingrijita. Mama i-a dat tot ce a cerut…

Reclame

One Response to Bogati si saraci…

  1. geomarz spune:

    Intre razboaie un pat era facut din 4 picioare inalte si patru laterale din scindura chioara data la rindea. Nici macar nu erau vopsite. Si atit. Un cadru de lemn!
    Banca, la fel!
    Mi-a adus Marioara 2. Am refacut aspectul sobei mari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: