Clasa muncitoare in Romania secolului 21

Dupa caderea URSS s-a produs o mare degringolada la nivel mondial in toate domeniile. Societatea de tip socialist a fost distrusa si demonizata in aproape toate statele care faceau parte din Blocul Socialist. Partidele comuniste au murit de moarte buna sau nu. In Romania partidul unic, mamut de 4 000 000 de membri a disparut intr-o noapte. In afara de tentativa de resuscitare a lui Verdet, nu a existat nimic (citeva revolte personale  a unor grupuscule de 2-3 oameni si atit). In Franta PCF, sub inteleapta conducere a lui Robert Hu si-a dat obstescul sfirsit renuntind la doctrina luptei de clasa, generind uterior citeva grupuri care duc fiecare alta politica desi unele dintre ele continua sa aiba in titulatura cuvintul „comunism”. In Italia pur si simplu s-a desfiintat. Un palid mostenitor fiind „Refundatzione”… Un partid ceva mai puternic dar care nu a reusit niciodata sa ajunga sa detin aputerea este cel din fosta URSS. America nu a avut niciodata un partid comunist puternic.

Cu exceptia Cubei, Vietanamului si Chinei nici o alta tara nu  mai are vreun partid comunist puternic. Dar si acestea nu  mai sint cele de deinainte de 89. Si nici in aceste tari socialismul nu mai este cel de dinainte de 89.

Intre timp capitalismul victorios a declarat sus si tare ca totul s-a terminat. Noua etapa a istoriei se numeste „globalizare” care este si neoliberala iar peste tot va curge lapte si miere. Laptele si mierea s-au dovedit a fi crincene razboaie generalizate cu atorcitati demne de evul mediu timpuriu in zone altadata prospere : Yugoslavia a fost stearsa de pe fata pamintului, Afganistanul este o rana deschisa vecehe de peste 20 de ani, Irakul ii calca pe urme, Primavara araba nu este nici ea mai prejos, Egiptul si Fratii Musulmani, Siria si dei peste 4 000 000 de rfugiati, Algeria si Libia cu reaparitia pietelor de sclavi, vasele cu imigranti care pleaca din nordul Africii catre Europa trecind prin Italia care nu ii mai poate primi, tabara de refugiati de la Pas de Calais in care de zeci de ani se aduna cei care spera sa gaseasca o modalitate de a patrunde in Regatul Unit…

Lumea nu este pasnica si nici umana. In cele mai multe zone ale sale.

Tarile foste socialiste s-au trezit dintr-o data in lumea a treia sau, unele dintre ele, ca Romania, intr-o lume chiar a parta. Colonii totale in care singurele drepturi care au mai ramas sint cele ale  multinationalelor.

Cei citiva ginditori de stinga se cearta intre ei. Exsita doua categorii: teoreticienii si practicienii. Teoreticienii se acuza reciproc unii pe altii de abatere de la tezele marxiste. Practicienii, cei mai multi, nu prea au habar de scrierile teoretice marxiste. Si, colac peste pupaza, peste tot se vorbeste de  marxism cultural, social si alte bazaconii care nu prea ua legatura cu Marx ci mai mult cu urmasii sai cum ar fi Scoala de la Frankfurt (cu Georg Lukacs) si neomarxismul.

Dielema mea étste dca acum se poate defini clasa muncitoare in Romania si i se poate identifica  acesteia constiinta.

Dupa definitia marxista muncitorul este acela care nu are vreo proprietate si are  de vindut doar propria forta de munca. In schimbul fortei de munca primeste o remuneratie, cel ami adesea in bani, salariu. Dupa aceasta definite, nu prea mai exista muncitori. Mai toata lumea are si o mica proprietate. Iesind din socialism fostii cetateni au ramas cu cite un apartament, o bucatica de teren arabil (pe care unii l-au pastrat inca dar fara sa il lucreze) si diferite obiecte utile sau nu.

Muncitorul secolului 19, cel descris de Marx, nu mai exista.  Atunci cine sint muncitorii romani actuali?

Aici trebuie gindit si pusa la punct o abordare acutala a teoriei marxiste.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: